La segona edició de L’Herència, flamenco i patrimoni omplirà de dansa i música els espais patrimonials de L’Hospitalet de Llobregat

Del 10 al 18 de setembre

José Maya, Lorena Nogal o Pol Jiménez, entre molts d’altres, són  alguns dels protagonistes de la programació d’enguany.

Durant 4 dies, espais patrimonials de L’Hospitalet com la Casa dels Cargols, Torre Barrina, Can Trinxet o les ermites de Bellvitge i Santa Eulàlia de Provençana acolliran els 8 espectacles que conformen el cartell.

Una iniciativa de Flamenco Projects amb el suport de Districte Cultural del municipi.

Després de l’èxit de la primera edició, L’Herència, flamenco i patrimoni torna a connectar arquitectura, patrimoni i arts en viu en una programació que durant 4 dies omplirà espais emblemàtics de L’Hospitalet amb les darreres propostes artístiques de consolidades figures i de joves talents del flamenc actual.

El cicle que organitza Flamenco Projects amb el suport de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, situarà els artistes en edificis històrics d’especial valor, des d’antigues fàbriques reconvertides en centres culturals fins a edificis modernistes que formen part del patrimoni arquitectònic.

Es desenvoluparà en quatre districtes i permetrà generar un recorregut d’interès cultural que unirà el valor del flamenc actual amb el patrimoni local, donant a tots dos elements una nova dimensió artística.

El programa uneix el talent creador de Catalunya amb la sensibilitat de L’Hospitalet, ciutat fèrtil per al flamenc amb les penyes que canalitzen una afició que coneix i respecta aquest art. El cicle permetrà acostar a alguns dels seus artistes i ampliarà el focus cap a altres creadors que actualment marquen la disciplina. Propostes obertes i innovadores que cobraran vida en el marc del patrimoni de la ciutat.

La programació

Durant els dies 10, 11, 17 i 18 de setembre s’oferiran 8 propostes de dansa i música en 7 espais singulars, tots d’accés lliure. La frescor i, en alguns casos, la hibridació entre disciplines i artistes estarà molt present per representar el flamenc actual, una forma d’art que sap mantenir la tradició sense oblidar l’avantguarda i els nous codis artístics.

A la programació d’enguany podrem gaudir d’artistes reconeguts i d’extensa trajectòria com el bailaor José Maya, col·laborador de figures com Marc Anthony, Beyoncé, Keith Richards, Tomatito o Vicente Amigo, i que portarà una experiència immersiva única a l’Ermita de Bellvitge, acompanyat de Rafael Jiménez “Falo”, Sandra Carrasco, Diego Amador Jr i José Luis López. Serà el tercer cop que es representa aquest espectacle arreu del món, ja que prèviament només s’ha pogut veure a París i a Sevilla.

També tindrem l’oportunitat de descobrir projectes de joves talents com el de Sara Jiménez, que amb Adioses s’acompanya del ballarí català Martí Corbora i l’artista Niña de Espejo, i sota la direcció escènica de Juan Kruz Días de Garaio Esnaola. 

A L’Herència d’enguany també podrem veure coproduccions com l’estrena absoluta de Prima par de Carmen Muñoz i Marta Nogal, o col·laboracions internacionals com la de Sonate d’Ana Pérez, arribada del Festival Flamenco Azul de Marsella.

Aquests darrers dos espectacles aniran precedits de la sessió inaugural, el dissabte 10 de setembre a les 18h, amb un recorregut guiat per diferents espais patrimonials del Centre de la ciutat acompanyat d’intervencions artístiques d’alumnes del municipi, coreografiats per Marina Paje, i amb cantaors de Tertúlia Flamenca de L’Hospitalet.

Amb la intenció de reconnectar amb artistes catalans que han acabat forjant la seva carrera fora, L’Herència portarà la cantaora Mercedes Cortés i el guitarrista Jordi Flores, ambdós barcelonins residents a Sevilla que oferiran un recital a Casa dels Cargols, un dels pocs exemples d’arquitectura modernista de L’Hospitalet.

En la línia de les propostes d’improvisació iniciada a la darrera edició entre artistes del flamenc i artistes que s’hi relacionen des dels seus propis llenguatges, enguany veurem una trobada inèdita i casual entre les germanes Lorena i Marta Nogal, els germans Pol i Guillem Jiménez, i el músic Mario G. Cortizo.

El programa es completarà a l’espai Can Trinxet amb el reputat dj i dissenyador gràfic especialitzat en música negra afroamericana, rumba i flamenc-fusió Txarly Brown, el mercat de roba de segona mà ‘Vestido busca flamenca’ i la foodtruck del bar Córdoba, l’emblemàtic bar de “tapas” que resisteix al barri de Pubilla Casas de L’Hospitalet.